fallback

Първата ноемврийска сесия донесе спад на азиатските борси

Индексите в Япония и Австралия се понижиха с по 2% до края на днешната сесия

11:51 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Първата ноемврийска сесия приключи с понижения за повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион. Изминалият месец донесе на регионалния индекс MSCI Asia Pacific първото понижение за последните осем месеца, след като инвеститорите се разколебаха за състоянието на световната икономика след избледняването на ефекта от мерките на правителствата и централните банки.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпи с 1,1% днес до 115,15 пункта. Октомври му донесе понижение от 1,3% на месечна база, което е първият му месечен спад от февруари насам. В сравнение с петгодишното си дъно от началото на март борсовият измерител се е повишил с 63 на сто, предаде Bloomberg.

Японският Nikkei 225 потъна с 2,3% до 9802,9 пункта в края на днешната сесия. Днес стана ясно, че средномесечното заплащане в страната намалява за 16-ти пореден месец през септември, като отчита спад от 1,6% на годишна база. Поскъпването на йената спрямо долара и еврото понижи акциите на компаниите износителки, защото оскъпява тяхната продукция на външните пазари.

Силно се понижи и основният индекс на борсата в Сидни – S&P/ASX 200, който изгуби 2,2% до 4540,4 пункта. Причина за това станаха разпродажбите на Wall Street в петък и понижаващите се цени на металите и петрола в началото на тази седмица. През октомври Австралийската централна банка стана първата сред всички развити икономики, която вдигна основната лихва.

Дори и изненадващо голямата корекция на прогнозите на Австралийската централна банка за икономическия ръст на страната през настоящата фискална година не успяха да спрат разпродажбите на борсата в Сидни. Нейните експерти очакват ръст на БВП от 1,5 на сто, което е доста по-добре на фона на предишните прогнози за свиване на икономиката с 0,5 на сто през текущата фискална година.

В Китай Shanghai Composite нарасна с 2,7% до 3076,6 пункта, след като стана ясно, че производственият сектор на страната е нараснал с най-бързото си темпо за последните 18 месеца през октомври, а поръчките за износ се увеличават. На борсата в Хонконг обаче Hang Seng се понижи с 0,6% до 21 620,2 пункта, воден от разпродажбите във финансовия, транспортния и енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още