fallback

Производственият сектор на Китай расте с бързи темпове

Поръчките за износ се увеличават с най-бързото си темпо от юни 2007 г. досега

11:16 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Производственият сектор на Китай продължава да расте с бързи темпове и през октомври, което е добър знак за укрепването на китайската икономика. Това ще даде на властите възможност да ограничат мерките за стимулиране на потреблението през следващите месеци, предаде Bloomberg.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор се повишава до най-високата си стойност за последните 18 месеца. Това показаха данните на финансовата група HSBC Holdings, които затвърдиха увеличението на индекса PMI в производствения сектор, изчисляван от правителството.

Индексът на HSBC Holdings нарасна до сезонно коригираните 55,4 пункта през октомври спрямо 55 пункта за месеца преди това. Според експертите на финансовата група производственият сектор на Китай може да набере допълнителна скорост през идните месеци.

Правителството на Китай похарчи безпрецедентната сума от над половин трилион долара, за да стимулира икономиката на страната, а банките в Китай отпуснаха 1,27 трлн. долара нови заеми през първите десет месеца на тази година.

Индексът, който следи поръчките за износ, нараства до най-високото си ниво от юни 2007 г. досега, а този, който отразява заетостта в производствения сектор нараства до най-високото си ниво, откакто HSBC Holdings започва да го изчислява през април 2004 г.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна с 8,9% на годишна база през третото тримесечие. В същото време икономиката на САЩ отчете ръст от 3,5% спрямо второто тримесечие. Износът на Китай през септември отчете най-слабия си годишен спад за последните девет месеца от 15,2%.

Индексът на HSBC се базира на проучване сред мениджърите, които отговарят за покупките в повече от 400 китайски компании. Той се изчислява от финансовата група HSBC Holdings и института за пазарни изследвания Markit Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още