fallback

Следващият тест за ралито на Wall Street ще бъде безработицата

Въпреки добрите данни за БВП октомври сложи край на седеммесечното рали на индексите в САЩ

10:09 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Големите разпродажби на акции на фондовите борси в САЩ през миналата седмица не просто разколебаха инвеститорите: те сложиха край на седеммесечното силно рали на основните индекси, което повиши широкия борсов измерител S&P 500 с повече от 60% от началото на март досега.

S&P 500 отчете първия си месечен спад за последните осем месеца в размер на 2%. Това се случи през изминалата бурна седмица, през която емоциите бяха диктувани от данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през третото тримесечие и поредицата от финансови отчети.

По-силният от очакваното ръст на БВП успя да предизвика само еднодневно рали на щатските борси. Все още крехкото потребителско доверие и влошаващото се състояние на пазара на труда карат инвеститорите да се притесняват за това как ще изглежда икономиката в близко бъдеще.

Федералните програми, като например „Кеш за стари коли“ и данъчните облекчения за купувачите на първи имот, помогнаха за нарастването на икономиката през третото тримесечие, но те са краткосрочни стимули и техният ефект няма да присъства и през четвъртото тримесечие.

Ето защо най-важният икономически доклад през тази седмица ще бъде този за пазара на труда през октомври. Той ще покаже дали безработицата в САЩ продължава да расте и с какво темпо се закриват работни места, след като безработните достигнаха 9,8% през септември.

Анализаторите очакват, че още 166 хил. души са изгубили своите работни места през октомври и по този начин равнището на безработица е нараснало до 9,9%. Докладът на Бюрото за трудова статистика ще бъде публикуван в петък един час преди началото на борсовата сесия.

Другото важно събитие за тази седмица ще бъде лихвеното решение и икономическият доклад на Федералния резерв в сряда. В същия ден Сенатът ще гласува дали да удължи срока на програмата за подпомагане на американците, останали без работа, със социални помощи.

Основният лихвен процент в САЩ вероятно ще остане в интервала 0%-0,25% поради несигурните изгледи пред икономиката. От изявлението на Бен Бернанке може да проличи кога централната банка на САЩ възнамерява да изтегли трилионите долари, които наля в икономиката, чрез изкупуването на държавни и корпоративни ценни книжа.

През тази седмица се очакват още лихвените решения на Австралийската, Европейската и Английската централни банки, съответно във вторник и четвъртък. За Европа и Великобритания не се очаква промяна на лихвата, а в Австралия той вероятно ще се увеличи от 3,25% до 3,50%.

В понеделник ще излезе индексът на бизнес активността в производствения сектор през октомври, както и данните за планираните продажби на жилища и разходите в строителния сектор през септември. Те ще бъдат последвани от фабричните поръчки за септември във вторник.

Важни през тази седмица ще бъдат и данните за продажбите на нови моторни превозни средства през октомври, които ще излязат във вторник, както и седмичните данни за броя на американците, които са подали за първи път молби за помощи поради безработица в четвъртък.

През тази седмица ще излязат финансовите резултати на още две от компаниите в състава на представителния индекс Dow Jones IA – технологичната Cisco Systems, която влезе в неговия състав през юни, както и тези на производителя на хранителни продукти Kraft Foods.

Досега около 344 компании от S&P 500 са публикували своите отчети за изтеклото тримесечие, предаде CNN. Тяхната печалба е намаляла средно със 17,5% на годишна база и това е деветото поредно тримесечие, в рамките на което финансовите им резултати се влошават.

 

Период
понеделник
Индекс на бизнес активността в производствения сектор октомври
Индекс на цените във фабрични сектор октомври
Разходи в строителния сектор септември
Планирани продажби на жилища септември
Ford Motor 3Q
вторник
Фабрични поръчки септември
Продажби на моторни превозни средства октомври
Kraft Foods 3Q
Лихвено решение на Австралийската централна банка ноември
сряда
Индекс на бизнес активността в сектора на услугите октомври
Заетост в частния сектор на ADP октомври
Планирани съкращения на Challenger октомври
Лихвено решение на Федералния резерв ноември
Time Warner 3Q
Cisco System 3Q
четвъртък
Първоначална безработица седм. до 31.X.
Производителност на труда в частния сектор 3Q
Цена на труда за единица продукция 3Q
Лихвено решение на Английската централна банка ноември
Лихвено решение на Европейската централна банка ноември
петък
Равнище на безработица октомври
Заетост в неселскостопанските отрасли на икономиката октомври
Средно почасово заплащане октомври
Средна продължителност на работната седмица октомври
Потребителски кредити септември

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 15.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още