fallback

Щатските индекси увеличават загубите след вчерашното рали *

Финансовите и енергийните компании станаха обект на разпродажба в началото на последната за този месец сесия

20:50 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американските акции увеличиха загубите си от началото на последната за този месец сесия след като данните, че американците са ограничили своите разходи за потребление и заплахата от банкрут на търговката банка CIT Group хвърлиха съмнения върху продължителността на икономическото възстановяване.

Акциите на CIT се сринаха след като инвеститорът милиардер Карл Икан се съгласи да осигури заем от $1,0 млрд. за  влизането на банката в т. нар. prepackaged bancruptcy. При такава процедура се предвижда финансова реорганизация на закъсалата компания, но едва тогава, когато тя вече е обявена в банкрут.

Разпродажбите стават факт ден след  силното рали на индексите вчера, което повиши Dow Jones IA с близо 200 пункта. Индексът на 30-те най-големи и ликвидни дружества се понижава с 2,5% до 9712,8 пункта.

По-широкият S&P 500 губи 2,8% до 1036.6 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 2,5% до 2045,4 пункта. Компаниите от финансовия и енергийния се наредиха сред най-губещите дружества в началото на днешната сесия.

Преди началото на търговията стана ясно, че потребителските разходи в САЩ са намалели с 0,5% на месечна база през септември, докато приходите остават без промяна. Спадът се дължи на изчерпването на програмата на правителството за насърчаване на покупките на нови автомобили.

Отделни данни на Мичиганския университет показаха, че индексът на потребителското доверие се е понижил до 70,6 пункта през октомври спрямо 73,5 пункта за септември. В същото време индексът на бизнес активността в района на Чикаго нараства до 54,2 пункта за октомври.

Още една компания от най-стария борсов индекс Dow Jones IA публикува днес своите финансови резултати за третото тримесечие. Печалбата на петролната компания Chevron е намаляла наполовина за последните 12 месеца поради поевтиняването на петрола и природния газ. Книжата на Chevron Corporation поевтиняват с 2,3% до 76,12 долара за акция на Нюйоркската фондова борса.

Актуално към 20:50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още