fallback

Кризата радва една четвърт от хората, преосмислили приоритетите си

47 на сто от анкетираните обаче заявяват, че нямат търпение отново да могат да харчат щедро

16:04 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Един от всеки четирима души по света се радва на срива на икономиката, тъй като му е помогнал да осъзнае приоритетите в живота си, показва глобално проучване, цитирано от Ройтерс.

Компанията за пазарни проучвания Synovate е анкетирала около 11 400 човека по цял свят, като, според резултатите, над половината от тях трайно са променили отношението си към парите през последните 12 месеца.

47 на сто от анкетираните обаче заявяват, че нямат търпение отново да могат да харчат щедро.

“Глобалната рецесия е променила начина, по който много хора вършат нещата”, твърди Джени Чан, управляващ директор на Synovate в Тайван. “Заради рецесията те вземат решения, които променят живота им, било за отлагане на сключване на брак, за преместване в друго жилище, смяна на работата или по-висока квалификация”, допълва тя.

Една четвърт от анкетираните, начело с малайзийците, твърдят, че се радват, че има криза, тъй като тя им е помогнала да осъзнаят какво всъщност е най-важното в живота им.

Близо 60 на сто заявяват, че ще се опитат да контролират разходите си занапред повече, отколкото преди кризата.

По-голямата част от запитаните - над 80 на сто, вярват, че тяхното поколение носи отговорността да остави родната си страна в по-добро състояние за по-младото поколение, дори това да означава те драстично да променят начина си на живот.

По думите на Клеър Пиърсън Брейвърмен от звеното на Synovate в САЩ американците е трябвало да вземат някои от най-трудните решения, свързани с пари, в сравнение с други нации.

В анкетата на Synovate, проведена през август, са участвали 11 400 човека в 16 страни: Австралия, Бразилия, Великобритания, Дания, Индия, Испания, Канада, Малайзия, Нова Зеландия, Русия, САЩ, Сърбия, Тайван, Франция, Хонконг и Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още