fallback

Петролът скочи рязко и се върна над 80 долара за барел*

Черното злато е на път да отбележи най-големия си ръст за последните пет месеца

08:30 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола пое рязко нагоре и премина нивото от 80 долара за барел в края на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк след новината, че американската икономика е нараснала с 3,5% през третото тримесечие спрямо предходното. Котировките успяха да се задържат на това ниво и през нощта, в следствие на което заличиха целия си спад от началото на седмицата.

Така петролът се е устремил към месечен ръст за октомври в размер на 13 на сто, което не се е случвало от май досега. От началото на годината пък суровината е поскъпнала с цели 79 на сто.

Данните за първия ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ за последните пет тримесечия надминаха очакванията на пазарните анализатори и подновиха надеждите на инвеститорите за скорошно възстановяне на световната икономика.

Американският лек суров петрол с доставка през декември поскъпва с 2,41 долара до цена на затваряне 79,87 долара за барел на борсата в Ню Йорк. В часовете на електронна търговия черното злато продължи да поскъпва и рано тази сутрин се котира по 80,03 долара за барел.

Цената на петрола се понижи вчера, след като данните на Министерството на енергетиката на САЩ показаха, че запасите на страната от суров петрол и бензин са нараснали за трета поредна седмица, а търсенето остава слабо, предаде WSJ.

Търговията през последните дни загатва, че петролът вероятно е достигнал нова равновесна цена от около 80 долара за барел. Миналата седмица той поскъпна до 81 долара, което е най-високата му цена за последната година.

На международната петролна борса в Лондон вчера сортът брент с доставка през декември поскъпна с 2,9 на сто до цена на затваряне 78,04 долара за барел. Тази сутрин суровината напредва с още 0,1 на сто до 78,13 долара за барел.

*Актуално към 8:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още