fallback

Moody's предупреди Гърция и понижи перспективата на Португалия

Рязкото влошаване на бюджетния дефицит на свете страни е причина за решението

19:29 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's понижи перспективата пред държавния дълг на Португалия и ще преразгледа кредитния рейтинг на Гърция, предаде Ройтерс. След новината рисковите премии по държавните ценни книжа на двете страни, които членуват в еврозоната, се повишиха.

От Moody's посочиха като причина за своето решение рязкото влошаване на бюджетния дефицит на Гърция, който може да достигне 12,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Другата рейтингова агенция Fitch миналата седмица понижи кредитния рейтинг на страната от „А” на „А-„.

Освен това Moody’s промени от стабилна на негативна и перспективата пред кредитния рейтинг на Португалия, който в момента е „Aa2”. Нарастващата задлъжнялост на португалското правителство, както и липсата на структурни реформи в страната, са причина за решението на агенцията.

Кредитният рейтинг на една страна показва какъв лихвен процент трябва да плаща нейното правителство, за да емитира държавни облигации, с които да финансира своите разходи. Кредитният рейтинг отразява рисковете, които застрашават публичните финанси и икономиката на една страна.

Moody's ще приключи с преразглеждането на кредитния рейтинг на Гърция през следващите три месеца и призова страната да овладее разходите в публичния сектор и да увеличи приходите от данъци. Гърция е държавата с най-лош кредитен рейтинг сред всички 16 членки на еврозоната.

Социалистическото правителство в Португалия получи втори мандат през тази седмица, но загуби абсолютното си мнозинство в парламента, което може да затрудни прокарването на някои закони. Бюджетният дефицит на страната може да нарасне до близо 6% от БВП през тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още