fallback

Рали на борсите в САЩ след силните данни за БВП

Инвеститорите се завърнаха на пазара след трите поредни сесии на значителни понижения за основните индекси

17:41 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

По-добрите от очакваното данни за икономическия ръст на Щатите през третото тримесечие станаха причина за рали в началото на днешната сесия на Wall Street. Те дадоха повод на инвеститорите да се върнат на пазара на ценни книжа след трите поредни сесии на значителни понижения за основните индекси.

Dow Jones IA, който обединява 30-те дружества с най-голяма пазарна капитализация, увеличава стойността си с 1,1% до 9869,9 пункта два часа след началото на търговията. Причина за това станаха и добрите финансови резултати на още една от компаниите в неговия състав – Procter & Gamble.

Нейната печалба за третото тримесечие възлиза на 3,31 млрд. долара, или 1,06 долара на акция. Това представлява спад от 1% на годишна база, но се оказа повече от очакванията на анализаторите. Книжата на Procter & Gamble поскъпват с 3,7% до 59,33 долара в началото на сесията.

Още една компания от Dow публикува днес своите отчети, но за разлика от Procter & Gamble не зарадва своите акционери. Петролният гигант Exxon Mobil съобщи, че печалбата му се е свила с 68% на годишна база до 4,7 млрд. долара. Акциите на компанията поевтиняват с 1,7% до 72,59 долара.

По-широкият индекс S&P 500 добавя 1,4% до 1056,7 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава най-много, като напредва с 1,5% до 2089,4 пункта. Добивните и финансовите компании допринасят най-много за силното повишение на индексите.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че икономиката на САЩ е излязла от кризата след четири поредни тримесечни спада и отбелязва ръст от 3,5% спрямо второто тримесечие. Това надмина пазарните очаквания за ръст на брутния вътрешен продукт от 3,2% на тримесечна база.

Освен това седмичните данни за първоначалната безработица показаха, че броят на американците, които са останали без работа и са подали молба за социални помощи, се е понижил с 1000 до 530 хил. души в рамките на седмицата до 24 октомври. Броят на трайно безработните намалява до 5,8 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:42 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още