fallback

Америка излезе от рецесията с ръст от 3,5%

От техническа гледна точка рецесията вероятно е свършила, чака се официално потвърждение

14:37 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Краят на рецесията в САЩ по всяка вероятност бе сложен от днешните предварителни данни за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие на годината. Те показаха увеличение от 3,5 на сто, което е повече от предварителните очаквания на анализаторите за ръст с 3,2 на сто.

Като причина за резкия ръст на американската икономика се сочат различните стимули, които правителството направи през последната година. Благодарение на тях БВП се повишава за пръв път през последната година, а ръстът е най-голям за последните две години.

Данните показват, че рецесията вероятно е приключила от техническа гледна точка. Дали това обаче се е случило, ще стане окончателно ясно при публикуването на финалните резултати на статистиката.

През второто тримесечие на годината американската икономика се сви с 0,7 на сто на годишна база, а през първото – с 6,4 на сто.

Днес бяха публикувани и данните за първоначалната безработица в САЩ, които показаха нов спад на подадените молби за помощ през последната седмица. Те се понижават с 1 000 до общо 531 хил. за последната седмица, макар очакванията да бяха за далеч по-голям спад до 524 хил.

Растежът на американската икономика е реализиран на широка база, показват данните. Увеличение на производството и активността се наблюдават във всички основни области. Нараснали са потребителските разходи, наблюдава се забавяне на спада на запасите, както и ръст на инвестициите в имоти.

Продажбите са нараснали с 3% на годишна база, което е най-голямото увеличение за последните три години. Жилищното строителство пък е допринесло за икономически ръст за пръв път през последните близо четири години, предава Market Watch.

Потребителските разходи в САЩ са се увеличили с 3,4 на сто през тримесечието на годишна база, което е най-силният ръст за последните две години. Това е допринесло за 2,4 процентни пункта от ръста на БВП.

Инвестициите в дълготрайни стоки са скочили с 22,3 на сто, което не се е случвало от осем години. Главна роля за това има правителствената програма за насърчаване на покупките на нови автомобили.

След данните за БВП на САЩ фючърсите върху американските индекси се повишиха, заличавайки пониженията си от по-рано днес. Фючърсите върху Dow Jones Industrial Average напредват с 65 пункта до 9 776 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още