fallback

Печалбата на Shell надолу със 73 на сто

След отчета акциите на компанията поевтиняват с около 3%

12:14 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролният гигант Royal Dutch Shell отчете спад на печалбата си от 73 на сто през третото тримесечие на годината. Като основна причина за това се посочват силното поевтиняване на горивата, както и намаленият марж на печалбата от рафинираща дейност.

Отчетът на Shell, която е най-голямата по пазарна капитализация петролна компания в Европа, показва, че печалбата, без да се броят нереализираните печалби или загуби от движението в цената на петролните запаси, възлиза на 2,99 млрд. долара.

Ако от това се извадят някои еднократни ефекти, както и печалби, реализирани с безкасови разплащания, печалбата на Royal Dutch Shell възлиза на 2,62 млрд. долара. Това е повече от предварителните очаквания за печалба от 2,55 млрд. долара, предава CNBC.

„Виждаме някои индикации за нарастване на търсенето на енергоносители, както и за подобряване на цените. Перспективите обаче остават доста неясни и ние не очакваме бързо възстановяване“, обяви в официално съобщение изпълнителният директор на компанията Питър Восър.

Според него програмата за преструктуриране на компанията дава резултат, като през първите девет месеца на годината оперативните разходи са се свили с около 1 млрд. долара. Като една от основните причини за това се сочи съкращението на близо 5000 служители на компанията.

Производството на Shell за третото тримесечие на годината се равнява на 2,93 млн. барела петролен еквивалент дневно, което показва, че няма промяна спрямо миналата година.

Тази сутрин акциите на компанията поевтиняха с 3 на сто на борсата в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още