fallback

Молдова се споразумя за заем от МВФ от 590 млн. долара

Новото прозападно правителство е поело ангажимент да затегне бюджетния дефицит

21:04 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Молдова е постигнала споразумение за спасителен заем от Международния валутен фонд за 590 млн. долара, като в замяна страната е поела ангажимент да затегне бюджета си, предаде Ройтерс.

Новото прозападно правителство е приело условията за отпускане на кредита, които ще осигурят "финансова и външна стабилност", по думите на ръководителя на мисията на фонда в Молдова Николай Георгиев.

Молдова ще трябва да задържи бюджетния си дефицит през 2010 г. на ниво от 7 на сто от БВП спрямо 9 на сто за тази година.

Меморандум по стендбай споразумението ще бъде подписан през януари, е обявил премиерът на страната Влад Филат.

Молдовската икономика е силно зависима от парите, които работещите в чужбина молдовци изпращат вкъщи. Тези средства обаче започнаха да намаляват заради рецесията, засегнала съседните страни.

Бившото правителство, което загуби изборите през юли, по-рано тази година отхвърли предложенията на МВФ с мотива, че условията са твърде тежки.

По думите на премиера средствата от фонда ще бъдат разделени на две части: половината от сумата ще послужи за покриване на бюджетния дефицит, а останалите 295 млн. долара ще попълнят резерва на националната банка.

Той е отрекъл твърденията на бившото правителство, че споразумението с фонда ще доведе до намаляване на заплатите на държавните служители, рязко увеличаване на ДДС и повишаване на пенсионната възраст. Премиерът е пояснил, че правителството смята да увеличи акциза върху бензина и дизела със 7,5 на сто, върху алкохола с 4 на сто и върху луксозните автомобили с 20 на сто.

От фонда очакват икономиката на Молдова да се свие с най-малко 9 на сто тази година, но прогнозират постепенен растеж от 2010 г. и пълно възстановяване през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още