fallback

Електрически хибриди ще се произвеждат в бивш завод на General Motors

Производителят на луксозни електрически хибриди Fisker Automotive ще закупи завода за 18 млн. долара

10:45 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Fisker Karma, първият луксозен хибриден автомобил. Илюстрация: karma.fiskerautomotive.com

Първият производител на луксозни хибридни автомобили в света Fisker Automotive, който е основан през 2007 г., е закупил затворен монтажен завод на General Motors в Уилмингтън, щата Делауер, в който ще се произвеждат хибридни електрически автомобили от ново поколение.

Базираната в Калифорния компания ще закупи завода на фалиралия автомобилопроизводител Motors Liquidation Co., доскоро известен като General Motors, за 18 млн. долара след четиримесечен период на оценка, предаде Ройтерс.

Fisker Automotive наскоро получи заем от щатското правителство на стойност 528,7 млн. долара за разработката на нови, по-ефективни електрически хибридни автомобили, които едновременно могат да се задвижват с бензин или електричество.

Очаква се компанията да вложи около 175 млн. долара, за да обнови съоръженията в завода, преди производството на следващото поколение хибриди да започне през 2012 г. Проектът ще създаде 2 хил. работни места в завода и още 3 хил. в дистрибуторската мрежа до 2014 г.

Капацитетът на производството се очаква да бъде между 75 хил. и 100 хил. хибрида годишно. Повече от половината от автомобилите ще се изнасят, което ще е рекорден процент сред всички местни производители на автомобили.

Според главния изпълнителен директор на компанията Хенрик Фискър това е голяма крачка в утвърждаването на САЩ като лидер в новите технологии в автомобилния сектор. Той смята, че производството на електрически хибриди е най-драматичната промяна в индустрията досега.

Цената на хибридите, произведени в завода на General Motors в рамките на проекта NINA, ще бъде около 40 хил. долара след данъците. Заводът, който е построен през 1947 г., е давал прехрана на повече от 5 хил. работници и е имал капацитет от 8,5 млн. автомобила годишно.

Целта на Fisker Automotive е да демонстрира, че електрическите автомобили могат да бъдат мощни, надеждни и елегантни. Хората, които карат по-малко от 100 км на ден, ще могат да разчитат изцяло на електричество и да пълнят резервоара с бензин само веднъж годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още