fallback

Дебитните карти помагат на Visa да отчете печалба

Нетната печалба на Visa за четвъртото фискално тримесечие възлиза на 514 млн. долара

10:03 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият оператор на кредитни карти в света Visa Inc. зарадва своите акционери с по-добри от очакваното финансови резултати. Ръководството на компанията е оптимистично настроено и за следващата година, защото продължителният спад в потребителските разходи е спрял.

Все по-масовата употреба на електронни пари и електронни разплащания вместо пари в брой, както и растящите предпочитания на потребителите към дебитни карти помагат на Visa и нейните конкуренти MasterCard и American Express да се справят по-добре от банките в условията на висока безработица.

Нетната печалба на Visa за четвъртото фискално тримесечие, приключило в края на септември, възлиза на 514 млн. долара, или 69 цента на акция. За същия период на миналата година кредитната компания е реализирала загуба от 356 млн. долара, или 45 цента на акция, предаде Bloomberg.

Загубата за миналата година се дължи отчасти на наложената глоба поради съдебното дело за монопол. След изключване на еднократните ефекти печалбата на акция за четвъртото тримесечие възлиза на 74 цента, което се оказа с 2 цента повече от прогнозите на анализатори.

Приходите нарастват с 10% на годишна база до 1,88 млрд. долара, което също надмина очакваните 1,79 млрд. долара. Нетната печалба за цялата фискална година до 30 септември почти се утроява до 2,35 млрд. долара в сравнение с положителен финансов резултат от 804 млн. долара за 2008 г.

Оперативните приходи за фискалната 2009 г. нарастват с 10% на годишна база до 6,91 млрд. долара. Ръководството прогнозира, че нетната печалба за 2010 г. ще нарасне с 11-15% на годишна база. Ръководството на Visa планира да похарчи до 1 млрд. долара за обратното изкупуване на свои акции.

Книжата на Visa поскъпнаха с 1,40 долара, или 1,9%, до 75,30 долара за акция по време на електронната търговия на Нюйоркската фондова борса. От началото на тази година пазарната капитализация на кредитната компания се е повишила с 41% до 62,6 млрд. долара.

Още банкови отчети от САЩ:

Печалбата на American Express намаля с 25%, но качеството на заемите расте

Morgan Stanley се върна на печалба през третото тримесечие

Bank of America с 1 млрд. долара загуба за тримесечието

Печалбата на Goldman Sachs скача с 300%, приходите се удвояват

Citigroup с печалба от $101 млн. за тримесечието и загуба за акционерите

Печалбата на JPMorgan поднесе приятна изненада на пазарите

Придобиването на Wachovia увеличи печалбата на Wells Fargo с 98%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още