fallback

Южна Корея продължава да поднася все по-добри новини

След силния икономически растеж, отчетен в понеделник, страната публикува и данни за удвояване на излишъка по текущата сметка

08:53 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Статистиката на Южна Корея продължава да публикува силни данни за състоянието на икономиката на страната. На фона на данните за рекорден за последните седем години ръст, отчетен през третитото тримесечие на годината, сега става ясно, че излишъкът по текущата сметка се удвоява.

Общият излишък по текущата сметка за септември е 4,2 млрд. долара, след като месец по-рано той беше в размер на 1,91 млрд. долара. Причина за положителното салдо е това, че износът се свува далеч по-малко от вноса, което оказва благоприятно влияние и върху търговския баланс.

През септември 2008 година страната отчете дефицит по текущата си сметка в размер на 1,35 млрд. долара, припомня Market Watch.

Днешните данни показват, че Южна Корея е постигнала осем поредни месеца с излишък по текушата сметка. Като следствие от това, от началото на годината е натрупано положително салдо от 32,2 млрд. долара. За същия период на миналата година текущата сметка показа дефицит от 13,93 млрд. долара.

Най- силно за добрите данни е допринесъл търгоеският баланс, който се увеличава от 3,33 млрд. долара през август до 5,45 млрд. долара през септември месец. Като цяло за месеца е отчетен спад на износа от 7,9 на сто на годишна база, докато вносът се е свил с цели 23,9 на сто.

Тази сутрин южнокорейският вон отстъпва минимално спрямо долара до 1,194 вона за долар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още