fallback

Според Рубини рецесията в САЩ изглежда да е приключила

Икономистът предупреди, че възстановяването на развитите нации ще бъде „анемично“

17:37 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-тежката икономическа криза в САЩ от 30-те години на миналия век досега изглежда е приключила през третото тримесечие, смята професорът по икономика Нуриел Рубини, цитиран от Bloomberg.

По време на конференция в Кейптаун, Южна Африка, посветена на световната икономика, той предупреди, че възстановяването на развитите нации ще бъде „анемично“. Рубини остава по-оптимистично настроен по отношение на перспективите за растеж в развиващите се държави.

Инвеститорите, които са послушали съветите на Рубини през 2006 г., са успели да се предпазят от най-силния годишен спад на S&P 500 за последните седем десетилетия. По-рано днес той заяви, че има риск от нова пазарна катастрофа по целия свят, в случай че доларът поскъпне.

В сравнение с 12-годишното си дъно от началото на март широкият борсов измерител S&P 500 се е повишил с 58% въпреки предупрежденията на Рубини, че фондовите пазари са реагирали прекалено бързо и прекалено силно на по-малко лошите икономически данни.

В четвъртък тази седмица се очакват предварителните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ през третото тримесечие. Според пазарните анализатори той се е повишил с 3,1% спрямо второто тримесечие, когато се сви с 0,7% на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още