fallback

Кредитирането в еврозоната остава оскъдно

Стойността на кредитите, отпуснати в частния сектор, отчете първия си спад на годишна база от 1991 г.

12:04 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на кредитите, отпуснати на домакинствата и фирмите в еврозоната, отчете първия си спад на годишна база, откакто статистиката започва да се води от Европейската централна банка през 1991 г. Високата безработица и икономическите трудности в 16-те страни, въвели еврото, ограничават търсенето на кредити, както и склонността на банките да отпускат заеми.

Кредитите за домакинствата и фирмите в еврозоната намаляват с 0,3% през септември спрямо същия месец на миналата година, става ясно от данните на Европейската централна банка (ЕЦБ). Спадът в стойността на банковото кредитиране в частния сектор идва въпреки огромните суми, които ЕЦБ отпусна на банковия сектор, за да насърчи отпускането на нови заеми.

Заемите за компании намаляват с 0,1% на годишна база, а тези за домакинствата се свиват с 0,3%.

Данните показаха още, че паричното предлагане в еврозоната продължава да забавя темпа на своя ръст в унисон със спада на кредитирането в частния сектор. Паричният агрегат М3, който следи количеството на парите в обращение и тези депозирани в банките, отчита 1,8% ръст на годишна база през септември, което е най-слабият темп на ръст от въвеждането на единната валута през 1999 г.

Към 12:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4884 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото е поскъпнало с 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още