fallback

Индия също предприе мерки за затягане на паричната политика

Индийската централна банка е наредила на финансовите институции в страната да увеличат своите покупки на държавни ценни книжа

09:28 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индийската централна банка е наредила на финансовите институции в страната да увеличат своите покупки на държавни ценни книжа, предаде Bloomberg. Това загатва, че третата по големина икономика в Азия се приготвя за затягане на паричната политика на фона на увеличаващата се инфлация.

Така Индия се превърна във втората страна от Г-20, след Австралия, която предприе мерки за повишаване на цената на кредитирането. Чрез увеличаването на задължителното съотношение за ликвидност от 24% на 25% банките са принудени да държат повече облигации, злато и пари в наличност.

След новината държавните облигации поскъпнаха, а доходността на облигациите с падеж през 2019 г. се понижи със 17 базисни пункта до 7,25%.

Ръководството на монетарната институция остави основния лихвен процент в страната непроменен на ниво от 4,75 на сто. Експертите на Индийската централна банка обаче повишиха своите прогнози за инфлацията и вече очакват тя да се ускори до 6,5% на годишна база през тази година.

Прогнозираният икономически ръст за годината, която ще приключи на 31 март 2010 г., остава 6 на сто. През последните 12 месеца Индийската централна банка е пуснала в обращение 5,85 трлн. индийски рупии (130 млрд. долара), или близо 9% от БВП, за да насърчи икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още