fallback

Изненадващ скок на долара натисна надолу цената на петрола

При отсъствието на икономически новини доларът поскъпна рязко, което поражда съмнения за намеса на централните банки

08:37 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се върна под 79 долара за барел, отбелязвайки най-големия си дневен спад за последния месец вчера. Повод за това стана рязкото поскъпване на долара спрямо еврото, което автоматично доведе до повишен апетит към инвестициите в суровини.

През последните часове американският долар напредна силно, достигайки 1,4872 EUR/USD тази сутрин. Така зелените пари поскъпнаха с цели 1,3 на сто спрямо вчера следобед, когато едно евро се разменяше за 1,5063 долара.

Липсата на значими събития в икономическия календар за вчера повдига въпроса дали централните банки не са извършили интервенция на валутните пазари. За момента такава информация няма, но през последните дни на няколко пъти високопоставени лица от еврозоната призоваха за действия, които да повишат стойността на долара.

На борсата в Ню Йорк вчера цената на петролните контракти с доставка през декември потъна с 2,3 на сто до 78,68 долара за барел, което е най-големият спад от 24 септември насам, пише Bloomberg. В последствие, в часовете на електронна търговия, котировките се стабилизираха и успяват да напреднат с 0,1 на сто до 78,77 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент с доставка през декември поевтиня с 2,1 на сто до цена на затваряне 77,26 долара за барел. Тази сутрин брентът поскъпва с 0,1 на сто до 77,36 долара за барел.

Освен цените на основните суровини, поскъпването на долара свали и индексите на американската фондова борса. Това доведе до отстъпление на Dow Jones с 1,05 на сто и на S&P 500 с 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още