fallback

Доларът доби сила и спря устрема на стоковите и фондови пазари*

Достигането на големи печалби през миналата седмица и трудното задържане "на върха" също си казват думата

20:55 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Оптимизмът в началото на американската борсова сесия в понеделник за кратко време се стопи и се превърна в спад, след като повишаващият се долар спря устрема на суровините.

Петролът и други основни суровини, които поскъпваха при старта на сесията, първоначално дадоха сила на енергийните и добивните компании, но впоследствие обърнаха както своята посока на движение, така и тази на пазара на акции.

Доларовият индекс, който отразява представянето на „зелените пари” срещу кошница от останалите основни валути, се повиши с 0,8% до 76,06 пункта. По-рано през деня доларът беше достигнал ново 14-месечно дъно спрямо еврото, повлиян от изказване на високопоставен служител на централната банка на Китай, който заяви, че страната трябва да увеличи дела на еврото и йената в портфейла на резервите си.

Dow Jones Industrial Average и S&P 500 загубиха съответно 1,05% до 9868 пункта и 1,17% до 1067 пункта, а Nasdaq Compostie падна с 0,59 на сто 2142 пункта.

Суровият петрол поевтиня с 2,3% до 78,68 долара за барел на New York Mercantile Exchange, заличавайки спечеленото по-рано през деня. Природният газ падна с 5,7%.

Технологичните акции се справят малко по-добре от останалите борсово представени сектори, след като Marvell Technology Group Ltd., която произвежда чипове за мобилната индустрия, повиши очакванията си за тримесечните финансови резултати. Книжата на Verizon обаче, която оповести ръст на приходите, но спад на печалбата, паднаха с близо 0,7%, въпреки че при отварянето на търговията поскъпнаха.

Според Ричард Рос, анализатор от Auerbach Grayson в Ню Йорк, посоката на долара, който поскъпна спрямо основните валути, ще продължи да движи търговията в близко бъдеще, предава AP.

Други експерти са на мнение, че печалбите от миналата седмица вече е трябвало да приключат. Тогава основните американски индекси достигнаха нови върхове за 2009 г., а „когато флиртуваш с върховете, е трудно да се отблъснеш над тях”, смята Дейвид Хефти от Cornerstone Wealth Management.

*Актуализирано в 22:05

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още