fallback

Прасета гарантират отпускани от руските банки заеми

Руските кредитори приемат редица „странни“ гаранции като например дял в производител на бельо, в хранителния магазин Мосмарт и др.

15:07 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Върху гаранция срещу заем, която руската Национална резервна банка, собственост на милиардера Александър Лебедев, е иззела от неплатежоспособен длъжник, е наложена карантина. Причината: гаранцията представлява 40 450 прасета.

“Имаме съдебно разрешение да изземем допълнителната гаранция, която представлява прасетата”, обяснява Лебедев за Bloomberg. Длъжникът – ферма, разположена близо до град Самара на брега на Волга, се е съгласил с местните власти за налагането на карантината срещу африканска свинска треска.

Така че Лебедев все още чака да си прибере гаранцията от прасета, предложена срещу заем в размер на 100 млн. рубли (3,5 млн. долара). След това той планира да ги продаде на кланица или на друга ферма.

Руските кредитори приемат редица „странни“ гаранции като например дял в производител на бельо, в хранителния магазин Мосмарт, в производители на алкохол и др. Банките са изправени пред ръст в просрочените заеми, които по оценка на Moody’s Investors Service ще достигнат 20 на сто от отпуснатите кредити до края на тази година.

Според анализатори обаче за банките не е добре да приемат такива гаранции, тъй като това не е основният им бизнес и те може да се окажат „натоварени“ с такива активи в продължение на години.

По думите на Лебедев заемите, гарантирани със “странни активи”, съставят 5 на сто от общото кредитно портфолио на неговата банка и 20 на сто от това на най-големите държавни банки в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още