fallback

Икономическият ръст на Южна Корея се ускори до 2,9%

Това е най-бързото темпо на растеж на икономиката на тримесечна база за последните седем години

09:22 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Южна Корея нарасна с най-бързото си темпо за последните седем години през третото тримесечие, което доказа нейната устойчивост в условията на криза. Това подсили спекулациите, че централната банка на страната ще пристъпи към увеличение на основната лихва за първи път след колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември миналата година.

Брутният вътрешен продукт е ускорил своя ръст до 2,9% през третото тримесечие спрямо предходното, когато нарасна с 2,6% на тримесечна база. Това е най-бързото темпо на ръст от първото тримесечие на 2002 г. и надмина прогнозирания от икономистите ръст от 1,9%. В сравнение със същото тримесечие на миналата година икономиката на Южна Корея се е увеличила с 0,6 на сто.

Натиснете, за да видите в пълен размер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Южна Корея, заедно с Китай, поведе икономическия ръст в региона, след като печалбата на компании като Hyundai Motor, Kia Motor и LG Electronics нарасна многократно благодарение на увеличения износ. Това засилва очакванията, че Южна Корея може да стане втората страна от групата на Г-20, която ще увеличи основната лихва, след като Австралия вече направи това в началото на октомври.

Според правителството Южна Корея може да отчете положителен икономически ръст още през тази година. Основният борсов индекс на борсата в Сеул Kospi нарасна с 1,1% след новината и увеличи преднината си от началото на годината до 47%. Южнокорейският вон поскъпна с 0,4% спрямо долара до 1177,05 вона за долар, като през последните 12 месеца той е поскъпнал с 21%.

Износът на Южна Корея нараства с 5,1% през третото тримесечие спрямо предходното, инвестициите на бизнеса в сгради и оборудване се увеличават с 8,1%, а запасите – с 2,9%. Потреблението на домакинствата отчита ръст от 1,4%, докато правителствените разходи намаляват с 0,8%. Инвестициите в строителния сектор обаче се свиват с 2,1% спрямо второто тримесечие, предаде Bloomberg.

За да стимулира икономическата активност в страната, централната банка на Южна Корея понижи основния лихвен процент с общо 3,25 процентни пункта през последните 12 месеца до сегашната му рекордно ниска стойност от 2%. Следващото заседание на управителния съвет на банката ще се състои на 12 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още