fallback

Възможностите за рисковия капитал в Китай са безкрайни

Страната е отворена за дялово инвестиране от чужбина, но само в определени случаи

17:16 | 24.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Западните компании за дялово инвестиране, които се опитват да навлязат в Китай, са изправени пред два основни проблема: как да вкарат и как да изкарат своите пари от страната, пише The Economist.

Китайското правителство контролира строго обменния курс на местната валута, което е голяма пречка пред инвестиции, които включват преструктуриране (съкращаване на хора и продажба на активи) и финансов инженеринг.

Освен това властите не са добронамерени към външни инвеститори, които купуват и продават местни активи, за да реализират бърза печалба. Това прави интересни малкото успешни чужди компании за дялово инвестиране в Китай.

През тази седмица израелско-китайската инвестиционна компания Infinity показа колко доходни могат да бъдат инвестициите в страната. Тя получи 11 млн. долара в брой от продажбата на дял в китайската IT компания Digital China.

Ако се вземат предвид акциите на Digital China, които фондът Infinity I-China е задържал, тогава неговата печалба от сделката възлиза на 16 млн. долара на базата на инвестиция от 8 млн. долара, направена през септември 2008 г.

Откакто стъпва в Китай преди пет години, Infinity се разраства бързо, като вече работи и в Хонконг, Шанхай и Суджоу. Компанията скоро ще пусне нови два инвестиционни фонда в още два града с помощта на местно финансиране.

Тази необичаен успех на Infinity се дължи на два фактора. Първият е, че китайското правителство е съинвеститор в двата фонда на компанията за дялово инвестиране, наречени Infinity I-China и Infinity II-China.

Освен това инвестициите на фондовете превръщат в жизнеспособни и печеливши китайски компании, които работят в областта на информационните технологии и интелектуалната собственост, което се харесва на правителството.

Инвестиционната компания Infinity е създадена в Тел Авив в средата на 90-те години на 20-ти век с подкрепата на IDB Group, която е най-голямата холдингова компания в Израел. През следващите години Infinity финансира редица успешни стартиращи фирми в Израел, но все пак работи в малък, изолиран пазар.

В същото време Китай предлага огромни предимства за израелски фирми, ефикасна система за производство и разрастваща се верига за доставки. Привлечена от тези възможности, Infinity набира 30 млн. долара и създава първия си фонд в Китай.

През 2004 г. тя става първата чуждестранна компания за дялово инвестиране, която може да инвестира както в юани, така и в долари. Следват шест инвестиции на фонда Infinity I-China – три в капитала на китайски и три в израелски компании.

Дяловете в две от тези компании са продадени и носят на Infinity печалба от 60 млн. долара. Една от инвестициите е неуспешна, а останалите три са все още собственост на Infinity I-China.

През 2007 г. е създаден втори израелско-китайски фонд Infinity II-China, който има капитал от 300 млн. долара. В него участва и китайската държавна банка China Development Bank.

Досега Infinity II-China е вложил около 70 млн. долара за закупуването на дялове в три израелски и две китайски компании, като всяка сделка включва смесица от местни служители и израелски специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още