fallback

Икономиката на Великобритания отстъпи шестото място на Италия

На този етап изглежда, че Великобритания ще излезе от кризата последна сред всички развити индустриални страни

09:58 | 24.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската икономика е била изместена от шестото си място от Италия за първи път за последните 15 години, след като официалните статистически данни показаха, че Обединеното кралство е изпаднало в най-продължителната си рецесия за последните пет десетилетия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания неочаквано се сви с 0,4 на сто през третото тримесечие и така рецесията в страната се разпростря в шест поредни тримесечия. Това е най-продължителният спад, откакто статистиката започва да се води преди повече от половин век.

Мрачните данни за БВП ще създадат нови грижи за премиера на страната Гордън Браун и финансовия министър Алистър Дарлинг. Те многократно обещаха през тази година, че Великобритания е по-добре подготвена да издържи на рецесията в сравнение с другите развити икономики.

На този етап изглежда все по-вероятно Великобритания да стане последната от развитите индустриални страни, която ще излезе от кризата. Скоро се очакват данните за БВП на САЩ, Германия, Япония, Франция и Италия, които вероятно ще покажат ръст на БВП през третото тримесечие.

Но най-смущаваща за правителството ще бъде новината, че Италия е задминала Обединеното кралство по размер на БВП и страната пада до седмото място в класацията на най-големите развити икономики. Това се е случило за последно в средата на 90-те години на 20-ти век.

През третото тримесечие на годината икономиката на Великобритания в парично изражение се равнява на 347,5 млрд. паунда. БВП на Италия за същия период, на базата на консервативните прогнози на финансовата група Citigroup, е възлязъл на 350 млрд. паунда, пише Telegraph.

Спадът в стойността на БВП на Великобритания се дължи отчасти на девалвацията на британския паунд, както и на проблемите във финансовия сектор и голямата задлъжнялост на домакинствата. През 2008 г. страната изпадна зад Франция по БВП, до голяма степен поради слабостта на паунда.

Според Питър Спенсър, който е професор по икономика в Университета на Йорк, британците са живели на кредит прекалено дълго и е крайно време страната да започне да изнася. Според него останалите развити икономики ще се възстановят по-бързо от Великобритания.

Италианската икономика изпревари тази на Великобритания за първи път през 1987 г. Тогава новината е посрещната с големи празненства по улиците на Рим. След това обаче Обединеното кралство възвърна своята преднина и до 2000 г. БВП на Великобритания стана с около 35% по-голям от този Италия.

Новината за продължителността на рецесията във Великобритания увеличава вероятността Английската централна банка да инжектира още пари в икономиката чрез изкупуването на ценни книжа от корпоративния сектор през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:01 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още