fallback

Европейските борси се понижиха водени от петролните акции

Dow Jones Stoxx 600 приключи седмицата със спад

20:09 | 23.10.09 г.

Борсовите индекси в Европа приключиха на червено последната за тази седмица сесия под влиянието на енергийните акции, които поевтиняха заедно с понижението на цената на петрола.

Dow Jones Stoxx 600, който следи пазарите на ценни книжа в 18 западноевропейски държави, отстъпи с 0,5% до 244,89 пункта. По този начин борсовият измерител заличи покачването от предходните дни и завърши седмицата с понижение от 0,3%.

“Върнахме се в ситуация, в която пазарите се покачиха доста силно. Станахме свидели на интересна седмица, в която имаше и добри и лоши новини. Мисля, че това е прибиране на печалби,” каза Хауърд Уилдън, стратег в BGC Partners, цитиран от Reuters.

Акциите на петролните компании спомогнаха да се обърне позитивното движение след като цената на „черното злато” падна с 1,2% заради съмненията, че икономическото възстановяване е достатъчно стабилно за да предизвика силно търсене на гориво.

Сред губещите петролни компании бяха немската Petroplus с понижение от 1,59% и френската Total, която отстъпи с 0,4%.

Фармацевтичните компании отбелязаха най-голям спад, като книжата на ирландската Elan се сринаха с 22% след като европейските регулатори съобщиха, че ще разследват връзката на нейното лекарство за можествена склероза Tysabri с 23 случая на потенциално смъртоносни мозъчни инфекции.

На регионално ниво, английският FTSE 100 се повиши с 0,7% до 5 242,57 пункта, немският DAX отстъпи 0,4% до 5 740,25 пункта, а във Франция CAC 40 изгуби 0,3% до 3 808,24.

Днес стана ясно, че индексът на бизнес климата в Германия, изчисляван от изследователския институт Ifo, се повиши до 91,9 пункта през октомври спрямо 91,3 пункта за месеца преди това. Това е най-високата му стойност от септември миналата година.

В същото време данните за брутния вътрешен продукт на Великобритания поднесоха неприятна изненада след като отчетоха свиване на британската икономика с 0,4% през третото тримесечие на годината спрямо периода април-юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още