fallback

Според Бернанке банките трябва да платят за фалитите в индустрията

Председателят на Федералния резерв настоява всички големи, взаимосвързани фирми, да бъдат обект на засилен надзор

17:07 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке призова Конгреса в САЩ да гарантира, че разходите за закриване на големи финансови институции ще бъдат поети от финансовата индустрия и няма да се покриват с парите на американския данъкоплатец.

Той настоя за надежден процес за разпределяне на загубите между акционерите и кредиторите на закъсалите банки. Забележките на Бернанке съвпадат с усилията на централната банка на САЩ да засили надзора върху банките и финансовата система.

Федералният резерв търси начини да овладее порочните практики за изплащане на огромни бонуси на банковия мениджмънт и прекомерното поемане на риск от банките в стремежа да се постигне максимална печалба за кратко време, предаде Bloomberg.

Конгресът в САЩ в момента подготвя най-мащабната реформа на системата за финансова регулация от годините на Великата депресия досега. Критично важно е законотворците да елиминират пропуските в надзорната система, заяви днес Бернанке пред Конгреса.

Той също настоява всички големи, взаимосвързани фирми, независимо дали са банки или не, да бъдат обект на засилен надзор. За тази цел трябва да се въведат по строги изисквания за техния капитал, ликвидност и практики за управление на риска.

Според Бернанке надзорните органи трябва да разполагат с нужните инструменти за управление на рисковете във финансовата система. Пазарните анализатори не очакват Федералният резерв да промени основния лихвен процент в САЩ по време на следващата си среща на 4 ноември.

Към 17:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5017 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още