fallback

Fitch преразглежда рейтингите на водещите гръцки банки

Оценките NBG, Alpha Bank, EFG Eurobank, Piraeus и Agricultural Bank of Greece претърпяха различни промени днес

14:54 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Fitch обяви, че преразглежда рисковите профили на водещите гръцки банки. Това е следствие от понижения днес рейтинг на държавния дълг на Гърция, което бе направено заради фискалната нестабилност в страната.

Агенцията е понижила дългосрочния и краткосрочен рейтинг на Agricultural Bank of Greece от съответно ВВВ+ на ВВВ и от F3 на F2. Перспективите пред финансовата институция остават негативни, което отразява негативните перспективи пред рейтинга на държавния дълг. Мажоритарният пакет в банката е собственост на държавата, с което се обяснява понижението на рейтинга й.

Fitch предприе стъпки и по отношение на четири от останалите водещи гръцки банки, които имат поделения, опериращи в България. Това са National Bank of Greece, които са собственици на Обединена българска банка, Alpha Bank, Efg Eurobank Ergasias и Piraeus Bank.

На всички тях едновременно бе променен показателят Support Rating Floors, който е свързан с възможността на държавата да подпомага финансовите институции. Той е редуциран с една степен, като от агенцията обясняват, че склонността на Гърция за подкрепа на банковия сектор остава без промяна, но възможността за това е ограничена.

Причината е пониженият рейтинг на държавните облигации на Гърция. Въпреки всичко обаче на този етап кредитният рейтинг на нито една от четирите банки не е променен заради влошената оценка на страната като цяло.

Четирите финансови институции имат дългосрочен рейтинг А- с негативна перспектива, което означава, че в следващите месеци може и да станем свидетели на редукция на кредитни рейтинг на някоя от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 23.10.09 г.
fallback
Още от Свят виж още