fallback

Рекордна печалба за Kia Motors от 339 млн. долара

Това е най-големият положителен финансов резултат от основаването на южнокорейската компания през 1944 г. досега

13:03 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Печалбата на втората по големина автомобилна компания в Южна Корея Kia Motors набъбна до рекордните 339 млн. долара през третото тримесечие. По този начин автомобилопроизводителят се присъедини към други южнокорейски компании, като Hyundai Motor и LG Electronics, които зарадваха своите акционери с впечатляващи финансови резултати.

Поевтиняването на местната валута с 14% спрямо долара през третото тримесечие, както и усилията на правителствата по света да стимулират покупките на автомобили, увеличават приходите на Kia Motors с 23% на годишна база до 4,5 трлн. корейски вона. За сравнение, приходите за третото тримесечие на 2008 г. са възлизали на 3,4 трлн. вона.

Нетната печалба на Kia за периода от юли до септември възлиза на 402 млрд. вона в сравнение със загуба от 22,1 млрд. вона за същото тримесечие година по-рано. Това е най-големият положителен финансов резултат от основаването на компанията през 1944 г. досега. Инвеститорите приветстваха новината и акциите на Kia поскъпнаха с 6,7% до 18 300 вона.

От началото на тази година акциите на Kia са поскъпнали със 179%. Продажбите на автомобили нарастват с 30% на годишна база до близо 280 хил. в рамките на третото тримесечие. За първите девет месеца на годината нетната печалба на автомобилната компания нараства до 846 млрд. вона спрямо печалба от 39 млрд. вона за същия период на 2008 г., предаде AP.

Приходите за деветте месеца отчитат годишен ръст от 12% до 12,7 трлн. вона, а продажбите на автомобили възлизат на 739 хил., което е с близо 7% повече в сравнение с първите девет месеца на 2008 г. Kia е съдружник на Hyundai и заедно те образуват петата по големина автомобилна група в света благодарение на агресивния си ръст през последните години.

Kia има заводи в Китай и Словакия и наскоро откри фабрика и в Съединените щати. Икономиката на Южна Корея, която е третата по големина в Азия, ускори темпа на своя ръст до 2,6% през второто тримесечие. Нарастването на потребителските разходи и на инвестициите в частния и строителния сектор са основни двигатели на икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още