fallback

Русия продава 44 тона злато на Лондонската стокова борса

Държавната съкровищница предвижда да получи от продажбата близо 1,53 млрд. долара

11:18 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Русия планира скоро да продаде в чужбина значително количество злато, възлизащо на около 44 тона, съобщава Интерфакс по информация от източник от държавната съкровищница, където се съхраняват ценните метали на страната. При осъществяването си тази сделка ще бъде най-голямата от разпадането на СССР.

Златото ще бъде продадено през Лондонската стокова борса по каторивките за съответните дни. В Лондон котировките на златото на 21 октомври бяха 1053,75 долара за тройунция. На 22 октомври по време на електронната търговия в Ню Йорк цената на златото беше 1055,9 долара за тройунция.

Държавната съкровищница предвижда да получи от продажбата на посочената партида злато около 44,4 млрд. рубли (близо 1,53 млрд. долара).

През последните години държавното хранилище на Русия продава в чужбина основно паладий. Официална информация за обемите не се обявява. Според някои източници през миналата година Русия е продала към 25 т паладий, а през 2009/10 г. може да продаде общо около 30 т.

През юли се съобщаваше, че държавното хранилище планира да закупи за годината 10 т злато от златодобивните предприятия на страната на стойност 9 млрд. рубли (близо 310 млн. долара). Тогава ведомството успя да договори и предплати покупката на 5 т злато. Според някои твърдения златодобивните предприятия неохотно продават златото на държавата, тъй като търговските банки им предлагат по-изгодни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още