fallback

Печалбата на American Express намаля с 25%, но качеството на заемите расте

По-добрият от очакваното финансов резултат на дължи на спада на просрочените заеми, като ръководството е оптимистично настроено и смята, че рецесията в страната е към своя край

09:49 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият картов оператор в САЩ American Express съобщи, че печалбата на компанията се е понижила с 25% през третото тримесечие, което обаче надмина прогнозите на повечето анализатори. По-добрият от очакваното финансов резултат на дължи на спада на просрочените заеми, като ръководството е оптимистично настроено и смята, че рецесията в страната е към своя край.

През третото тримесечие печалбата на кредитната компания намалява до 642 млн. долара, или 54 цента на акция, спрямо печалба от 861 млн. долара, или 74 цента на акция, за същия период на миналата година. След като се изключат еднократните ефекти, положителният финансов резултат възлиза на 44 цента на акция, което се оказа повече от очакваните 38 цента на акция.

Приходите намаляват с 16% на годишна база до 6,02 млрд. долара. Печалбата от кредитни карти, издадени в САЩ, се свива с 55% до спрямо третото тримесечие на 2008 г. до 109 млн. долара. Печалбата от останалия свят скача с 90% на годишна база до 127 млн. долара. Броят на служителите намалява с 1500 души, или 3% от работната сила, до 59 200 души.

Ръководството на American Express отчита значително подобрение в качеството на кредитите. Броят на необслужваните заеми намалява, а тенденциите в покупките, направени чрез кредитни карти показва, че рецесията приближава своя край. Въпреки това базираната в Ню Йорк компания остава предпазлива в своите очаквания поради високата безработица, предаде Bloomberg.

Стойността на всички разходи, направени чрез кредитни карти на American Express през третото тримесечие, нараства до 156,6 млрд. долара спрямо 151,4 млрд. долара разходи за предишните три месеца. На един картодържател средно се падат разходи в размер на 2898 долара през третото тримесечие в сравнение с 2712 долара за трите месеца до края на юни.

Книжата на American Express поскъпнаха с 3,8% до 36,44 долара за акция в края на вчерашната сесия на Нюйоркската фондова борса. Пазарната капитализация на картовия оператор е нараснала с над 96% от началото на тази година до 43,3 млрд. долара. От 1982 г. American Express участва в състава на представителния борсов индекс Dow Jones IA.

Още банкови отчети от САЩ:

Morgan Stanley се върна на печалба през третото тримесечие

Bank of America с 1 млрд. долара загуба за тримесечието

Печалбата на Goldman Sachs скача с 300%, приходите се удвояват

Citigroup с печалба от $101 млн. за тримесечието и загуба за акционерите

Печалбата на JPMorgan поднесе приятна изненада на пазарите

Придобиването на Wachovia увеличи печалбата на Wells Fargo с 98%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още