fallback

Фармацевтичната компания Merck утрои печалбата си

Успешната продажба на дъщерното дружество Merial носи на Merck приходи от 1,7 млрд. долара

17:17 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Една от най-големите фармацевтични компании в света – щатската Merck, е утроила печалбата си през третото тримесечие. Причината за това се крие в успешната продажба на нейното дъщерно дружество за ветеринарна медицина Merial на френската фармацевтична компания Sanofi-Aventis SA.

Нетната печалба на Merck за периода от юли до септември скача до 3,46 млрд. долара, или 1,61 долара на акция, спрямо печалба от 1,12 млрд. долара, или 51 цента на акция, за третото тримесечие на 2008 г. След изключването на еднократните ефекти печалбата на акция възлиза на 90 цента.

Това се оказа с 8 цента повече от очакванията на пазарните анализатори, предаде Bloomberg. Приходите на базираната в Ню Джърси компания се увеличават с 2% на годишна база до 6 млрд. долара, като Merck печели 1,7 млрд. долара от продажбата на дъщерната си компания Merial.

Merck планира да придобие срещу 41 млрд. долара своя конкурент Schering- Plough до края на тази година. Schering-Plough публикува по-рано днес финансовите си резултати за третото тримесечие, които показаха спад на печалбата от 16% до 515 млн. долара, или 29 цента на акция.

Книжата на Merck поевтиняха с 3,5% до 31,55 долара в началото на сесията на Нюйоркската фондова борса. Пазарната капитализация на компанията, която през 1979 г. влиза в състава на борсовия индекс Dow Jones IA, e нараснала с 3,6% от началото на годината до 66,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още