fallback

Приходите на Nestle се свиват заради негативни валутни движения

Приходите на производителя на храни възлизат на 79,55 млрд. франка, компанията удвоява плановете за обратно изкупуване

10:37 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Един от световните лидери на пазара на храни – швейцарската компания Nestle, обяви спад на приходите си за деветмесечието. Голяма част от него според шефовете на гиганта се дължи на неблагоприятни валутни движения на швейцарския франк спрямо еврото.

Продажбите на Nestle са се свили до 79,55 млрд. франка, което е с 2,2 на сто по-малко от реализираните за първите девет месеца на миналата година 81,36 млрд. франка. Очакванията на анализаторите бяха за продажби в размер на 80,14 млрд. франка, пише Bloomberg.

Заедно с обявяването на резултатите си Nestle съобщи, че предвижда да увеличи значително планирания обем за обратно изкупуване на акции. Така компанията ще придобие акции от капитала си на стойност 7 млрд., а не както бе планирано 4 млрд. франка до края на годината.

Силата на швейцарския франк е заличила 5,2 процентни пункта от ръста на продажбите. Това е така, тъй като през първите девет месеца на годината еврото е било със средно 6,1 на сто по-евтино спрямо същия период на миналата година. Това е направило продуктите на компанията по-скъпи на европейския пазар, където се реализира 45 на сто от цялото производство.

Органичните продажби на Nestle са нараснали с 3,6 на сто за деветмесечието на годишна база. В тях не се включват продажби и печалби, реализирани от придобивания, сливания или поглъщания и показват единствено това, което компанията може да постигне чрез увеличаване на производството и насърчаване на продажбите.

По време на вчерашната борсова сесия акциите на Nestle поскъпнаха с 1 на сто до 45,88 франка за брой на борсата в Цюрих.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:03 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още