fallback

Анализатори: Големите банки в САЩ вече не се нуждаят от помощ

Специалистите приветстват идеят на Гайтнър да се започне промяна на курса и прекратяване на част от програмите за помощ

09:08 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър обяви, че някои от компонентите на програмата за подпомагане на финансовия сектор TARP ще бъдат прекратени до края на настоящата година. Това повдига въпроса какво би последвало и какво ще се случи с финансовия сектор.

Поради тази причина екипът на CNBC е потърсил за мнение някои от американските банкови анализатори. Сред тях са Марк Лейн от William Blair&Co. и Фред Канън от KBW.

Според Лейн „обстановката е по-стабилна и компаниите вече се чувстват добре, поемайки вече известни рискове. Подобрените търговски резултати, които наблюдаваме през настоящото тримесечие, обаче не са причинени от увеличено поемане на риск, а по-скоро от добро изпълнение на сделките, подходяща пазарна ситуация и премерен риск”.

Поради тази причина според него е подходящо някои от програмите да отпаднат. Подобно е и мнението на Кенън, според когото е дошъл моментът „за премахване на някои програми, особено що се отнася за големите банки”.

„Повечето програми свършиха работата си и е време да започнат да бъдат изтегляни и парите от TARP да бъдат върнати”, убеден е Кенън. „Дори това да се случи обаче, все още има много работа за вършене при регионалните банки и предстоящите загуби от сектора на търговските недвижими имоти”, смята той.

До момента американското правителство е инвестирало повече от 454 млрд. долара чрез програмите TARP. 47 от участниците в правителствените инициативи вече са върнали на държавата близо 73 млрд. долара.

„Повечето от големите банки ще могат да се изплатят. Там, където може да има известни загуби, те ще се дължат на факта, че някои малки банки забавят плащанията си по програма TARP. Възможно е там да има известни загуби, така че държавата може да не получи обратно 10-20 млрд. долара".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още