fallback

Ралито на Wall Street продължава, петролът пое рязко нагоре*

Morgan Stanley и Wells Fargo зарадваха инвеститорите с по-добри от очакваното финансови резултати

20:25 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите и технологичните компании поведоха нагоре основните борсови индекси в САЩ в началото на днешната сесия, подкрепени от изненадващо добрите финансови резултати на Morgan Stanley, Wells Fargo и Yahoo. Днес липсват важни икономически новини, но малки преди края на търговията ще излязат данните за безработицата и икономиката на Щатите на регионално ниво.

Най-старият борсов индекс Dow Jones IA се повишава с 0,4% до 10 080 пункта в средата на днешната търговия. Инвеститорите се разколебаха по време на вчерашната сесия след поредицата от отчети, в това число на DuPont и Coca-Cola, но въпреки това индексът на 30-те най-ликвидни борсови дружества успя да се задържи над нивото от 10 хил. пункта.

Широкият S&P 500 напредва с 0,6% до 1 097 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава най-силно с 0,63% до 2 177 пункта. Банковите и технологичните компании станаха обект на интерес в началото на сесията благодарение на добрите финансови резултати на Morgan Stanley, Yahoo и Wells Fargo, които се харесаха на инвеститорите

В началото на търговията борсовите индекси се движеха с по-големи повишения, като постепенно изгубиха част от инерцията си. За разлика от тях в последните часове рязко поскъпва цената на петрола, която скочи с 3,1 на сто до 81,60 долара за барел, отбелязвайки нов връх за 2009 година.

Акциите на Morgan Stanley поскъпват със 7,2% до 34,87 долара, след като втората по големина инвестиционна банка на Wall Street отчете приходи от 8,7 млрд. долара и печалба на акция от 38 цента. Благодарение на успешната дейност на звеното за инвестиционно банкиране Morgan Stanley отново излезе на печалба, след като работеше на загуба през предишните три тримесечия.

Още по-впечатляващи са финансовите резултати на Wells Fargo, която отчете приходи от 22,5 млрд. долара и печалба на акция от 56 цента. Книжата на Wells Fargo обаче поевтиняват с 1,7% до 29,95 долара. В същото време акциите на Boeing поевтиняват с 1% до 51,37 долара, след като авиокомпанията отчете загуба от 2,23 долара на акция и приходи от 16,7 млрд. долара, предаде CNN.

Много добре се представят и компаниите от технологичния сектор. Причина за това станаха тримесечните отчети, която надмина очакванията и утрои своята печалбата до 186,1 млн. долара, или 13 цента на акция, през последната година. Книжата на Yahoo поскъпват с 4,6% до 17,95 долара на борсата Nasdaq и увеличават пазарната й капитализация до 25,2 млрд. долара.

Днес стана още ясно, че Sun Microsystems планира да съкрати 3 хил. работни места през следващата година. Ръководството се аргументира със забавянето на сделката със софтуерната компания Oracle, която трябва да придобие Sun срещу сумата от 7,4 млрд. долара. Забавянето е предизвикано от необходимостта сделката да получи одобрение от регулаторните органи в САЩ и Европа.

*Актуално към 8:25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 21.10.09 г.
fallback
Още от Свят виж още