fallback

Щатските индекси тръгнаха надолу след поредицата от отчети

Солидните финансови резултати на Apple и Pfizer не успяха да компенсират разочарованието, което донесоха отчетите на DuPont и Coca-Cola

17:46 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Поредицата от финансови отчети на редица големи американски компании, които бяха публикувани днес, оставиха смесени чувства сред инвеститорите на фондовите борси в САЩ. Солидните финансови резултати на Apple, Pfizer и Texas Instruments за изминалото тримесечие не успяха да компенсират разочарованието, което донесоха отчетите на Western Union, DuPont и Coca-Cola.

За разпродажбите в началото на сесията допринесоха и разочароващите данни за началното жилищно строителство и броя на издадените разрешителни за строеж. Те потвърдиха, че пазарът на недвижими имоти остава в затруднено положение и през септември, и може да пострада допълнително от прекратяването на федералната програма за стимулиране на покупката на жилище.

Индексът на 30-те най-големи борсови компании Dow Jones IA губи 0,5% до 10043,8 пункта един час след началото на търговията, след като в понеделник се повиши до най-високото си ниво от началото на октомври 2008 г. Общо четири компании, които влизат в най-стария борсов измерител, изнесоха своите финансови резултати за третото тримесечие днес – Coca-Cola, Pfizer, DuPont и Caterpillar.

По-широкият S&P 500 отстъпва с 0,5% до 1092,5 пункта, воден от пониженията при добивните и енергийните компании. Индексът, който обхваща дружествата на борсата Nasdaq – Nasdaq Oomposite, се понижава с 0,4% до 2167,4 пункта, въпреки добрите финансови резултати на технологичната компания Apple и на втория по големина производител на процесори в САЩ Texas Instruments.

Преди началото на днешната борсова сесия стана ясно, че броят на издадените нови разрешителни за строеж намалява изненадващо с 1,2% през септември, а строителните предприемачи в САЩ увеличават незначително броя на началното жилищно строителство. Цените на ниво производител намаляват с 0,6% спрямо август и вече се намират с 4,6% под нивото си от септември 2008 г.

New York Times съобщи, че ще съкрати 8% от своя персонал до края на годината. Спадът на рекламните приходи ще остави 100 души от новинарския отдел на изданието без работа. Книжата на издателската компания New York Times Company поевтиняват с 0,5% до 8,87 долара за акция. Пазарната й капитализация е нараснала с 21% от началото на годината до 1,28 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още