fallback

Азиатските борси покориха 13-месечен връх

Технологичните компании допринесоха най-много за днешното повишение на MSCI Asia Pacific благодарение на отчетите на Apple и Texas Instruments

12:08 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха днес, което помогна на регионалният индекс MSCI Asia Pacific да се издигне до най-високото си ниво за последните 13 месеца. Борсовият оптимизъм бе подхранен от изненадващо добрите финансови резултати на технологичния гигант Apple и изказването на Австралийската централна банка, че скоро предстоят нови повишения на лихвения процент поради ускоряването на икономиката на страната.

MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, добавя 1,1% до 121,75 пункта. Борсовият измерител се е устремил към най-високото си ниво на затваряне от началото на септември 2008 г. и е нараснал със 72% в сравнение с петгодишното си дъно от началото на март тази година. Технологичните компании са допринесли за около 11% от днешното повишение на MSCI Asia Pacific, по данни на Bloomberg.

От началото на тази година MSCI Asia Pacific се е повишил с 36 на сто. Пазарната оценка на включените в него компании е средно 23,5 пъти по-голяма от тяхната печалба. За сравнение, съотношението цена/печалба на акция (P/E) за компаниите от широкия щатски индекс S&P 500 възлиза на 18,1, а за общоевропейският Dow Jones Stoxx 600 съотношението е 16.

В Япония Nikkei 225 добави 1% до 10336,8 пункта и по този начин заличи изцяло вчерашното си понижение. Инвеститорите приеха с оптимизъм по-добрите от очакваното финансови резултати на технологичната компания Apple и на втория по големина производител на микропроцесори в САЩ Texas Instruments. В Южна Корея Kospi напредна с 0,6% до 1659,2 пункта, a на борсата в Хонконг основният индекс Hang Seng се повиши с 0,8% до 22384,9 пункта.

С най-силен ръст се открои борсата в Китай, където Shanghai Composite добави 1,5% до 3084,5 пункта в очакване на данните за ръста на брутния вътрешен продукт на страната през третото тримесечие. От началото на тази година Shanghai Composite се е повишил с 69%, за което допринесоха и мерките на Китайската комунистическа партия за насърчаване на икономиката на стойност над половин трилион щатски долара, както и рекордното банково кредитиране.

Австралийският S&P/ASX 200 нарасна с 1,1% до 4846,2 пункта, а австралийският долар се повиши до най-високото си ниво спрямо щатския от август 2008 г. насам, след като централната банка на страната заяви, че сегашното ниво на основния лихвен процент е неразумно на фона на темповете, с които икономиката расте. В Нова Зеландия индексът на сините чипове NZX 50 добави 1% и се повиши до 13-месечен връх от 3252,6 пункта, воден от ръста при добивните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още