fallback

В борбата със спада Източна Европа вдига акцизите на алкохола и цигарите

Малко са страните, които търсят други пътища за справяне с рецесията

10:58 | 20.10.09 г.

Правителствата от Централна и Източна Европа се обръщат към изпитаната от времето стратегия на увеличаване на данъците върху алкохола и цигарите, тъй като рецесията взема своя дан от публичните финанси в района, пише Wall Street Journal.

Малко са страните, които търсят други пътища. Словакия например обяви поправка, чиято цел е да не допусне укриване на данъци от собственици на барове, които продават контрабанден алкохол, а Унгария обмисля нов данък върху покера.

„Всички страни, не само в Централна и Източна Европа, са принудени да направят нещо заради растящите фискални дефицити и първото нещо, за което може да се помисли, е да се вдигнат акцизите“, коментира Мирослав Плойхар, икономист в J.P. Morgan.

Полша се готви да вдигне акциза за цигарите с 2,6% до 228,80 злоти (81 долара) за 1000 цигари от януари. България пък планира да увеличи акциза за цигарите с 43% до 76 евро (113 долара) за 1000 къса от 2010 г.

Българският финансов министър Симеон Дянков защитава предложеното повишаване на акциза за цигарите със здравни аргументи и опровергава твърденията, че правителството иска само да повиши приходите от данъци. Критици на планираното вдигане на акциза посочват, че то ще доведе да нарастване на контрабандата, от която България страда от години, пише изданието.

В Чехия, чието население е сред най-големите консуматори на бира, планираният нов данък върху бирата поражда противоречия. От идната година данъкът върху бирата, независимо дали тя е местно производство или внос, ще се увеличи с 33% до 32 крони (1,85 долара) на 100 литра. Чешкото правителство ще повиши и акциза за спиртните напитки с 8% от идната година и се надява с тези две мерки да увеличи приходите си от данъци с 1,7 млрд. крони (99 млн. долара) през 2010 г.

Междувременно Русия възнамерява да повиши данъка върху бирата през следващите три години. Проектозаконът предвижда налогът да бъде вдигнат с 200% през идната година, а след това с 11% и 20% през 2011 и 2012 г., но все още не е подписан от президента Дмитрий Медведев.

Словакия се намира в различна ситуация. Счита се, че за около 10% от продавания в барове и ресторанти в страната алкохол не се плащат данъци, защото собствениците пълнят с алкохол от нелегални дестилационни цехове използвани бутилки, за които данъкът вече е платен и го продават като оригинален.

За да спре това, финансовото министерство предлага алкохолът, продаван в заведения, да се бутилира в специални бутилки, които да не могат да се пълнят повторно благодарение на защитен механизъм на капачките. Според критици обаче предложените промени ще ограничат избора на потребителите и ще затруднят компаниите.

В Унгария пък, където се появиха стотици покер клубове без регулация, предложението за регулация на покер игрите и облагането с данък на спечелените суми ще синхронизира правилата на играта с тези на другите форми на хазарт в страната.

От местната покер асоциация обаче настояват, че облагането с данък на печалбите ще прати играчите в интернет, където ще играят онлайн игри. Според асоциацията е по-добре правителството да въведе фиксиран данък на маса, подобно на съседна Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още