fallback

Подписаха договор за петролопровода Самсун-Джейхан

Руски фирми ще осигурят суровината за турската тръба, която е конкурент на Бургас-Александруполис

18:00 | 19.10.09 г.

Италия, Русия и Турция подписаха днес договор за изграждането на петролопровода Самсун-Джейхан, съобщи италианската енергийна компания Eni.

Тръбата ще минава изцяло на турска територия от черноморското пристанище Самсун до Джейхан на Средиземно море. Проектът се счита за конкурентен на Бургас-Александруполис.

Договорът е подписан днес от турския министър на енергетиката Танер Йълдъз, италианския министър на икономиката Клаудио Скайола и руския министър на енергетиката Сергей Шматко.

Eni и турската Calik Holding, които притежават по 50% в проекта, са подписали моморандум за разбирателство с Транснефт и Роснефт, който гарантира участието на руските компании като достачици на петрол.

Тръбопроводът ще транспортира черноморски и каспийски нефт, според Паоло Скарони, главен изпълнителен директор на Eni, цитиран от Ройтерс.

В следващите десет години добивът на петрол в каспийския басейн ще се увеличи с 2 милиона барела на ден, съобщи Скарони. В момента производството в региона е около 2,4 милиона барела на ден.

Тръбата, която първоначално се планира да има капацитет от 1 млн. барела на ден, ще е с дължина от 550 километра.

Попитан за финансирането на изграждането на петролопровда, Скарони е зявил, че при нормални условия е лесно да се осигури финасиране за подобен проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още