fallback

Съветът на Бъфет да се купуват американски акции се отплати с 15% за година

Точно преди 12 месеца инвеститорът препоръча да се инвестира в щатски книжа с дългосрочен хоризонт

17:02 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Преди точно една година милиардерът Уорън Бъфет отправи препоръка към инвеститорите да се насочат към американски акции. Това се случи в момент на тотална паника на пазарите и с очаквания за още по-голяма нестабилност.

Въпреки всичко обаче Бъфет написа коментар за New York Times, в който обяви, че купува американски акции, за да си осигури „парче от бъдещето на Америка на подценени нива“, припомня CNBC. Тогава милиардерът повтори добре известното правило: „Страхувай се, когато другите са алчни и бъди алчен тогава, когато другите се страхуват“.

Година след съвета на Бъфет, отправен на 17 октомври, широкият американски борсов индекс е напреднал с 14,9 на сто. Не това обаче е основното.

В статията си специалистът посочи, че не се опитва да уцели „момента“ на пазара и че не е залагал на това дали след месец или година пазарите ще му се отплатят. Това е така, тъй като и двата периода се разглеждат от Бъфет като краткосрочни. Практиката на милиардера е да се търсят хоризонти от 5, 10 или 20 години.

Това е добра новина за Бъфет, тъй като моментът тогава бе ужасен за краткосрочно влизане на пазара. Причината е, че предстоеше мощен спад на S&P 500 до дъното от 676,53 пункта, регистрирано на 9 март. Ако някой е успял да уцели това дъно, е получил доходност от над 60 на сто досега.

Основната препоръка на Бъфет е това, че онези, които чакат перфектния момент, поемат огромен риск да закъснеят с влизането си на пазара. Особено ако търсят сигнали, че нещата са започнали да се подобряват.

Поради тази причина Оракулът от Омаха не дава конкретни прогнози за движението на акциите. Единственото, което казва, е това, че „пазарите ще се движат нагоре, може би значително силно, преди сентиментът или икономиката да се подобрят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 19.10.09 г.
fallback
Още от Свят виж още