fallback

В САЩ ще разследват схеми за търговия с вътрешна информация

Разобличават професионални инвеститори и други играчи на Wall Street

15:35 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Федералните следователи в САЩ се подготвят да повдигнат обвинения срещу широк кръг от схеми за търговия с вътрешна информация. Част от тях са свързани с наказателното дело срещу милиардера и основател на хедж фонда Galleon Радж Раджаратнам, което разтърси Wall Street в края на миналата седмица. Той бе обвинен за търговия с вътрешна информация в особено големи размери.

Разследването, което тече от две години, цели да разобличи професионални инвеститори, в това число мениджъри на хедж фондове, адвокати и други играчи на Wall Street. Това са заявили пред Bloomberg източници, запознати със случая, които обаче са пожелали да запазят анонимност. Част от доказателствата, както в случая на Раджаратнам, се базират на подслушване на разговори.

Другите резултати се базират на таен проект на щатската Комисия по ценните книжа и борсовите операции (SEC). Той е създаден, за да следи групи от хора, които правят подобни инвестиции в ценни книжа в точно определен момент. Разследващите органи в САЩ от години се борят, за да разобличат големи институционални инвеститори, каквито са хедж фондовете, в подобни измами.

Техните портфолио мениджъри често отклоняват повдигнатите срещу тях обвинения за подозрителни сделки с оправданието, че това са статистически случайности на фона на милионите им транзакции. Записаните разговори между Раджаратнам и неговите съмишленици показват как следователите използват по-агресивни тактики, за да проследят големия поток от информация.

Раджаратнам, който основава през 1997 г. хедж фонда Galleon Group, бе арестуван с петима заподозрени съмишленици на 16 октомври и обвинен в най-мащабната схема за търговия с вътрешна информация в историята на Wall Street. Той е спечелил 18 млн. долара чрез инвестиционните съвети на хедж фонд, компания за кредитен рейтинг и служители на компании като Intel Capital, McKinsey & Co. и IBM.

Много често SEC безрезултатно разследва съмнителни случай на печеливши сделки, които са реализирани малко преди компаниите да оповестят важни новини. Инвеститори, които търгуват рядко, трудно могат да обяснят този късмет. За разлика от тях хедж фондовете се аргументират с професионализма на своите мениджъри и със статистическия шанс на фона на многобройните сделки.

За да преодолее това предизвикателство, преди две години SEC започва да използва компютърен софтуер, който пресява стотици милиони записи на електронни транзакции. Те са известни като „blue sheets” и се прикрепят към ежедневните доклади на фондова борса. В тях SEC търси подозрителни сделки и идентифицира определени групи, които правят навременно сходни печеливши залози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още