fallback

Инвеститори в битка за спасяване на петролна компания на Лебедев

Кредитори на Timan Oil&Gas ще се съберат тази седмица в последен опит да бъде избегната ликвидация

10:09 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститори в петролната компания Timan Oil&Gas, която е под контрола на руския олигарх Александър Лебедев, ще се съберат през седмицата, за да направят последен опит за предотвратяване на ликвидация на дружеството.

Това лято National Reserve Bank, която е собственост на Лебедев, конфискуваха акции от Timan Oil&Gas, след като тогавашният шеф на компанията Александър Капалин просрочи кредит, обезпечен с дял от компанията, предава британският вестник Times.

В момента, когато собствеността върху акциите бе сменена, лицензът на Timan за експлоатация на петролни полета в Русия бе отнет и бе даден на компания на казахстанския бизнесмен.

През август банката, чрез своето инвестиционно поделение, освободи мениджмънта на Timan, като оттогава не е назначен нов изпълнителен директор. Човекът, назначен начело на компанията не е бил посочен като изпълнителен директор, а освен това явно няма опит в петролния сектор, добавя вестникът.

Поради тази причина компанията не е предала необходимите отчети и информации към борсата в Лондон. Ако това не се случи до 11 декември акциите на Timan, които не се търгуват вече четири месеца, ще бъдат окончателно свалени от борсата.

Сред инвеститорите, които ще обсъждат ситуацията, са Artemis Investment Management, Standard Bank и Henderson Global Investors. Те притежават общо 17 на сто от компанията и се очаква да изгубят милиони. Прогнозите са, че те ще се обърнат към регулаторните органи, които разследват големи измами.

За момента Лебедев не е бил открит за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още