fallback

Бернанке: Кризата показа нуждата от реформи в регулацията

Шефът на американския Федерален резерв отправи индиректни критики към Китай относно търговските излишъци

09:20 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовата криза показа ясно важността на това да се справим с глобалните дисбаланси в търговските и капиталовите потоци, обяви председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке.

„Кризата постави фокуса върху нуждата от много реформи в политиката, които варират от подобряване на финансовата регулация до действия срещу глобалните дисбаланси“, обяви Бернанке по време на конференция в Азия.

Американските власти се опитват да оказват натиск върху Китай заради големия търговски излишък на страната със САЩ. Целта е Пекин да бъде убеден да повиши стойността на валутата си спрямо долара и да насърчи растеж на вътрешното потребление в страната, пише CNBC.

Кампанията на представителите на САЩ изгуби своята сила през последните месеци заради важността, която Китай играе като голям притежател на американски правителствени и корпоративни облигации, както и като важен двигател на икономиката.

Вероятно поради тази причина Бернанке не е споменал страната в своето изказване. Подобен ход видяхме и от страна на финансовия министър Тимъти Гайтнър през миналата седмица, когато той обяви, че юанът е подценен, но не си позволи да обвини Пекин в манипулации, коментира агенцията.

„Глобалната финансова криза и рецесията от последните повече от две години поставиха предизвикателства пред политиците и икономистите и ни повишиха значително вниманието към връзките между САЩ, Европа и Азия, посочи Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още