fallback

Цената на петрола стигна 79 долара за барел

Котировките започнаха седмицата с нов ръст, който обаче бързо изгуби инерцията си

08:48 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица стартира с минимален ръст в цената на петрола и така задържа поскъпването си от предходната седмица. През нея котировките скочиха с около 9 на сто, което е най-голямото им поскъпване за последните два месеца.

Тази нощ цената на черното злато премина над 79 долара за барел, което се случва за пръв път от 15 октомври миналата година. Постепенно обаче инерцията на поскъпването се изгуби и към момента петролните контракти с доставка през ноември се търгуват с повишение от от 0,05 на сто спрямо петък при 78,57 долара за барел.

Срокът за търговия с ноемврийски фючърси на борсата в Ню Йорк изтича днес, а търговията с декемврийските контракти набира все по-голяма сила. Тази сутрин барел американски лек суров петрол се търгува по 79,20 долара за барел.

През последните три месеца петролът е поскъпнал с 23 на сто, предава Bloomberg. Това се случва на фона на растящите запаси на САЩ и според специалисти се дължи основно на оптимизма по фондовите пазари и на поевтиняването на щатския долара.

На борсата в Лондон тази сутрин петролните контракти с доставка през декември се търгуват с повишение от 0,1 на сто до 77,05 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 19.10.09 г.
fallback
Още от Свят виж още