fallback

Краят на седмицата донесе корекция на азиатските борси

След днешните понижения MSCI Asia Pacific ограничи седмичния си ръст до 0,9%

12:26 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

След поредицата от три позитивни сесии последният работен ден на седмицата донесе корекция на борсите в азиатския и тихоокеанския регион. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,6% до 119,79 пункта и ограничи седмичния си ръст до 0,9 на сто.

Финансовите компании и авиопревозвачите допринесоха най-много за днешното понижение на борсовия измерител. Причина за това станаха тримесечните отчети на JPMorgan, Goldman Sachs и Citigroup, както и прогнозата на Международната асоциация за въздушен транспорт, че възстановяването на полетите от бизнес класа ще бъде по-бавно от очакваното.

MSCI Asia Pacific се е повишил със 70 на сто в сравнение с петгодишното дъно, което достигна в началото на март, по данни на Bloomberg. Пазарната оценка на включените в индекса компании вече надвишава 23 пъти тяхната печалба. Това е доста повече от средната стойност на показателя цена-печалба на акция (P/E) за индекса за последните три години при 18.

От началото на тази година MSCI Asia Pacific е увеличил стойността си с 35% и изпреварва в това отношение широкия щатски индекс S&P 500, който се повиши с 21%, както и общоевропейския Dow Jones Stoxx 600, който добави 25%. През второто и третото тримесечие MSCI Asia Pacific отчете впечатляващ ръст от съответно 28% и 14% на тримесечна база.

Най-печеливша през тази седмица стана борсата в Индия, където индексът на сините чипове BSE Sensex 30 отчете седмичен ръст от 4,2%, а по-широкият BSE 500 напредна с 4,4%. Добрите финансови резултати на индийските борсови дружества, както и отшумяването на страховете за повишение на основната лихва в страната, допринесоха за повишенията на котировките.

Японският индекс Nikkei 225, както и китайският CSI 300, също се наредиха сред най-добре представилите се борсови измерители в региона през тази седмица, след като се повишиха със съответно 2,4% и 2,5% през последните пет сесии. Nikkei 225 приключи днешната търговия с минимален ръст от 0,2% до 10 258, а CSI 300 остана почти без промяна на ниво 3241,7 пункта.

На борсата в Тайланд основният индекс THAI днес се повишава с 2,8% до 712,4 пункта, но в сравнение с миналия петък губи близо 5% от стойността си. Причина за това станаха опасенията за здравословното състояние на краля на страната. В тихоокеанския регион австралийският S&P приключи седмицата с повишение от 1,8% до 4836, а новозеландският NZX 50 – с ръст от 1,4% до 3207 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още