fallback

Най-добрата банка в САЩ е Goldman, най-добрата банкова акция – Citigroup

Анализаторът Ричард Боув вижда потенциал за ръст на акциите на Citi до 20 долара за брой

11:32 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Goldman Sachs е най-добре управляваната компания в американския финансов сектор, смята банковият анализатор от Rochdale Securities Ричард Боув. В същото време обаче най-подценената и перспективна акция в сектора е тази на Citigroup, уверен е специалистът.

Според него акциите на Citigroup имат потенциала да достигнат цена от 20 долара за брой, което означава, че до 2-3 години тя трябва да поскъпна четирикратно. Вчера акциите на банката изгубиха 5% от стойността си до 4,75 долара за брой. Повод за това даде отчетът на финансовата институция, който показа печалба в размер на 101 млн. долара.

„Това е повече, отколкото Goldman Sachs може да даде на инвеститорите, макар компанията да е много по-добра“, смята Боув.

Акциите на Goldman Sachs поевтиняха с 1,9 на сто вчера и приключиха борсовата сесия на ниво 188,63 долара за брой. Това се случи въпреки силния отчет на компанията и отчетения ръст на печалбата от 300% на годишна база.

Ричард Боув отправи критики към онези, които предприеха разпродажби на акциите на Goldman след публикуването на тримесечните резултати. Те надхвърлиха значително прогнозите на анализаторите, но въпреки това мнозина останаха разочаровани, тъй като очакваха изненадващо високи показатели.

Повод за такива очаквания даде отчетът на JPMorgan от сряда, който показа, че компанията е постигнала значителна печалба. Това доведе до свръхентусиазъм сред трейдърите и те пренебрегнаха това, че резултатите са по-добри, отколкото сочеха анализите.

„Аз твърдя, че резултатите на Goldman са по-добри от тези на JPMorgan, ако се гледа цялостната дейност на компанията“, заявява Боув. Причината е в слабото представяне на JPMоrgan в сектора на традиционното банкиране.

Специалистът очаква през следващата година да има бум на сливанията и придобиванията, а Goldman Sachs щяла да бъде основен участник в тези процеси. Това се вижда от интереса към инвестиционните услуги на банката и повишените резултати в сектора въпреки замрелия летен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 16.10.09 г.
fallback
Още от Свят виж още