fallback

Енергийните книжа помогнаха на Wall Street да затвори на зелено

Акциите на енергийните дружества се възползваха от растящата цена на петрола и обърнаха посоката на пазара

00:05 | 16.10.09 г.

Американските индекси се покачиха в четвъртък след като енергийните акции поскъпнаха, повлияни от цената на петрола, която се изкачи на най-високото си ниво от година. Това помогна на индексите да обърнат движението си от първите часове след отварянето на сесията, когато пазарът беше под влиянието на резултатите на Citigroup и Goldman Sachs, които разочароваха инвеститорите. 

Основните индекси се изкачиха до нов годишен връх. Индексът на 30-те най-ликвидни борсови дружества Dow Jones IA добави с 0,5% до 10062,94 пункта, след като предходната сесия прехвърли психологическата граница от 10000 пункта. По-широкият S&P 500 се покачи с 0,4% до 1096,94 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq завърши с ръст от 0,1% до 2173,29 пункта.

Книжата на Exxon Mobil и Chevron Corp. добавиха по 1,5% към стойността си след като петролът скочи над 77 долара за барел. Citigroup се свлече с 5 процента, а Goldman Sachs се понижи с 1,9%.

Слабостта на финансовите акции доминираше в началото на сесията, когато Dow Jones IA слезе отново под 10000 пункта.

Публикуваните данни на Министерството на енергетиката на САЩ, които показаха, че резервите на бензин неочаквано са намалели, станаха причина за рязкото поскъпване на петрола, което предизвика и интерес към петролните компании и обърна посоката на пазара.

“С възстановяването на икономиката се увеличава и търсенето за петрол, така че цените на петрола се качват, а и самите петролни компании се справят доста добре,” казва Лари Сиберт, който помага за управлението на 550 млн. долара в Avatar Associates в Ню Йорк. “Ние очакваме цената на петрола да се движи около това ниво с тенденция за повишение през следващите няколко години."  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още