fallback

Ралито на Wall Street продължава, Dow Jones мина 10 000 пункта

Силните отчети на JPMorgan и Intel изстреляха американската борса

23:02 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Оптимизмът на Wall Street изведе Dow Jones Industrial Average над кота 10 000, което е рекорд за последната една година.

В основата на ралито на борсата в Ню Йорк днес станаха отчетите на JPMorgan и Intel за третото тримесечие.

Данните от днес показаха още, че продажбите на дребно в САЩ намаляват през септември, но спадът е по-малък от очакваното и се дължи почти изцяло на 10,4-процентното понижение в продажбите на нови автомобили и автомобилни части спрямо август.

Индексът на 30-те най-големи и ликвидни борсови дружества Dow Jones IA затвори с актив от 1,47% до 10 015 пункта. По-широкият S&P 500 напредва с 1,75% до 1092 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава с 1,51% до 2172 пункта.

Преди началото на днешната борсова сесия технологичната компания Intel и финансовата група JPMorgan зарадваха своите инвеститори с по-добри от очакваното финансови резултати за третото тримесечие и добри прогнозни резултати за последните три месеца на годината.

Продажбите на веригите за търговия на дребно, които са много важен ориентир за потребителските разходи в САЩ, се понижиха с 1,5% през септември спрямо август, но ако се изключат продажбите на автомобили и автомобилни части те нарастват с 0,5% на месечна база.

За повишенията на индексите помогна и новината, че запасите от готова продукция на фабриките и веригите за търговия на едро и дребно са се понижили с рекордно темпо през август. Индексът, който следи бизнес запасите, се понижава с 1,5% на месечна база, което е 11-ти пореден месечен спад на показателя.

Това означава, че веднъж след като складовите запаси намалеят достатъчно, а продажбите нараснат, производството в САЩ ще трябва да се увеличи. Това ще доведе до създаването на нови работни места и увеличаването на вноса в най-голямата икономика на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:56 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още