fallback

Добрите данни за Китай и Австралия повишиха азиатските индекси

Сесията донесе повишения на всички борси в региона, с изключение на Япония и Тайланд

11:30 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната сесия донесе повишения на всички борси в азиатския и тихоокеанския регион, с изключение на Япония и Тайланд. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се устреми към най-високото си ниво за последните 13 месеца, след като износът на Китай нарасна през септември, потребителското доверие в Австралия отчете двугодишен връх, а финансовите резултати на Intel се оказаха по-добри от очакваното.

MSCI Asia Pacific, който покрива фондовите борси в десет страни в Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се движи с повишение от 0,9% до 120,06 пункта днес и наближава най-високото си ниво на затваряне от началото на септември миналата година. Стойността на борсовия измерител се е увеличила със 70% в сравнение с петгодишното дъно, което той отчете в началото на март, предаде Bloomberg.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,2% до 10060,2 пункта, след като Японската централна банка остави основната лихва на ниво от 0,1% за десети пореден месец и се въздържа от корекция на програмата за изкупуване на корпоративни ценни книжа. Производствената дефлация в страната забави темпа на своя ръст до 7,9% през септември спрямо спад на цените от 8,5% през август.

Отделни данни показаха, че потребителското доверие на японските домакинства се е повишило до най-високото си ниво за последните близо две години, след като икономиката излезе от кризата през второто тримесечие, а безработицата изненадващо се понижи до 5,5% през август. Индексът на потребителското доверие се повишава до 40,5 пункта през септември спрямо 40,1 пункта през август.

Основният борсови индекс в Китай Shanghai Composite се повиши с 1,2% до 2970,5 пункта, след като износът на страната нарасна с 6,3% на месечна база през септември и отчете много по-малък годишен спад от очакваното. В Хонконг Hang Seng напредна с 1,7% до 21 834,2 пункта, а в Южна Корея Kospi нарасна с 1,2% до 1649,1 пункта.

С повишения приключи и борсовата търговия в тихоокеанския регион. В Нова Зеландия индексът на сините чипове NZX 50 се повиши с 0,5% до 3186,5 пункта, а австралийският S&P/ASX 200 добави 1% до 4831,1 пункта. Индексът на потребителското доверие в Австралия на финансовата група Westpac и Мелбърнския институт нарасна с 1,7% на месечна база през октомври и се повиши до най-високото си ниво за последните повече от две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още