fallback

Започна дело срещу двама бивши мениджъри от Bear Stearns

Ралф Киофи и Матю Танин, ръководили два хедж фонда, фалирали през юни 2007 г., може да получат присъди от по 20 години затвор

21:26 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

В Ню Йорк започна дело срещу двама бивши мениджъри в инвестиционната банка Bear Stearns по обвинение в измама.

Ралф Киофи и Матю Танин, ръководили два хедж фонда, фалирали през юни 2007 г., може да получат присъди от по 20 години затвор, ако бъдат обявени за виновни.

И двамата отричат обвиненията, че са знаели за проблемите на фондовете, но не са информирали инвеститорите, които са загубили 1,4 млрд. долара.

Киофи и Танин са сред първите ръководители на финансови институции, изправени пред съда от началото на кризата. Фалитът на двата фонда беше сред първите сигнали за проблемите на ипотечния пазар, припомня ВВС.

Срещу Киофи има и обвинение в злоупотреба с вътрешна информация, което той отрича също.

Сред „оръжията“ на обвинението са електронни писма на двамата. В свое писмо до Танин, изпратено през март 2007 г., Киофи пише, че се опасява от много по-лоши загуби от ипотечния пазар, отколкото хората са си представяли.

Според документите на обвинението двамата постоянно са твърдели пред по-висшето ръководство на Bear Stearns, че фондовете са „в добра форма и могат да продължат успешната си дейност“.

Фалитът на двата хедж фонда предшестваше този на самата Bear Stearns през 2008 г. По-късно банката беше купена от JP Morgan.

Имената на Ралф Киофи и Матю Танин бяха включени в началото на тази година в анализ, отвеждащ до имената на около 25 души със значителна роля за кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още