fallback

Първи уличен протест в историята на служители на Bundesbank

Миналия месец от Bundesbank обявиха, че смятат да закрият 14 от своите 47 клона до 2012 г. и още 9 до 2015 г.

19:49 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Служители на немската централна банка – Bundesbank, участваха днес във Франкфурт в първия уличен протест в историята на банката, предизвикан от плановете да бъдат затворени близо половината от клоновете й, предаде Ройтерс.

Миналия месец от Bundesbank обявиха, че смятат да закрият 14 от своите 47 клона до 2012 г. и още 9 до 2015 г. Плановете засягат градове като Дрезден, Бремен и Аахен, като се очаква закриването на 300 работни места и прехвърлянето на други 500 служители. Окончателно решение по въпроса банката ще вземе през декември.

През юни във Франкфурт излязоха на уличен протест служители на друга централна банка – Европейската.

Освен това Bundesbank е разтърсена и от друг скандал. Днес един от членовете на борда на директорите на банката – Тило Сарацин, беше освободен от някои от основните си отговорности заради негови противоречиви коментари по отношение на арабите и турците, живеещи в Берлин.

64-годишният Сарацин е цитиран да заявява пред списание Lettre International, че мюсюлманите в Берлин живеят на гърба на държавата. Той е призовал също така за мерки за ограничаване на имиграцията.

По думите му голям брой араби и турци в немската столица „нямат производствени функции, освен да продават плодове и зеленчуци“.

От Bundesbank са решили Сарацин вече да не отговаря за парите в обращение. Така той остава натоварен само с отговорността за информационните технологии и контрола върху риска в банката.

Срещу Сарацин са повдигнати обвинения в Берлин, включително в подбуждане към расова омраза. Той се извини за коментара, но пренебрегна исканията да подаде оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 13.10.09 г.
fallback
Още от Свят виж още