fallback

Румъния остана без правителство

Политическата нестабилност може да продължи икономическата криза в страната

18:20 | 13.10.09 г.

Румъния остана без правителство, след като парламентът гласува вот на недоверие на кабинета на Емил Бок, предадоха световните агенции.

Падането на правителството заплашва изпълнението на икономическите реформи, които страната обеща да предприеме в споразумението за финансова помощ от страна на Европейския съюз и Международния валутен фонд и които са необходими за възстановяването на румънската икономика.

След новината румънската лея поевтиня с 0,3% до 4,2936 за евро, а основният индекс на фондовата борса в Букурещ загуби 0,5 от стойността си.

Вотът на недоверие бе предизвикан от двете опозиционни партии и социалдемократическата партия, която излезе от правителството по-рано този месец след уволняването на вътрешния министър.

Според анализатори политическата криза в северната съседка може да доведе до намаляване на кредитния рейтинг на страната.

Правителството на Бок пое управлението на страната миналата година, след като неговата либерално-демократическа партия влезе в коалиция със социалдемократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още